Zde - aktuality ze dne: 2. 6. 2023

Vyhledávání

Facebook Google+

Zde - aktuality ze dne

Aktuality – rok 2014

Změny a úpravy na stránkách o pevnosti Terezín

(Aktuality a další fotografie pevnosti Terezín najdete také na Facebooku)


01. 12. 2014

Po delší přestávce byla přidána aktualizovaná stránka opravy pevnosti 2014 V článku se mimo jiné věnuji i opravám Dělostřeleckých kasáren a ravelinu 16.


07. 11. 2014

Pod fotografie jsem doplnil jmenný seznam na téma kdo jak hlasoval v otázce tajná nebo veřejná volba starosty….

Počítám, že tím bych, zde v aktualitách asi téma voleb ukončil.
Jednak je to tak trochu mimo původní zaměření stránek a hlavně mi to nějak nedělá dobře…


06. 11. 2014

Ve svém včerejším textu jsem pouze pozměnil popisek pod fotem.


05. 11. 2014

Tak jsem se byl dneska podívat na volbě „vedení města“.
A… bylo to moc hezké… všichni oháknutí do slušivých oděvů, na tváři budovatelské, tvrdé pohledy (tedy pokud se zrovna někdo nehrabal v nose, nebo nekoukal zasněn na strop dumaje, jak je možné, že ta moucha nespadne). Prostě jedna velká parta lidí, která to s Terezínem myslí upřímně… (tedy alespoň podle prohlášení, které měla každá strana ve svém volebním programu.)

Přátelé, na této volební frašce jsem vydržel cca 15 minut. Přesněji řečeno jenom do té doby, než začala samotná volba starosty a dalších „vyvolených“

O svůj zážitek se musím podělit, protože ještě teď se klepu vztekem!

Všechno probíhalo tak nějak podle stanoveného řádu – hlasovalo se o jednotlivých částech voleb, a hlasovalo se (jak je v Terezíně zvykem) – jednomyslně.

Až potud to bylo všechno v pořádku.

Obrovský šok pro mne však přišel v okamžiku, kdy se rozhodovalo o tom, zda bude volba starosty a dalších veřejná nebo tajná.
Jeden z nově zvolených… ehm. „zastupitelů“ prohlásil, že si přeje tajnou volbu.

Zhnuseně jsem si jej prohlédl a v duchu jsem si pomyslel – „teď Ti to ostatní nandaj“. Ó jak jsem se mýlil!

Když se začalo hlasovat o veřejné nebo tajné volbě, zvedl se les rukou kde si toto spolčení odhlasovalo, že volba bude tajná!

Přiznám se, že to jsem nevydržel, prostě tohle jsem nezvládl. Vztekle jsem vybuchl, zakoktal pár slov o křivácích a odešel jsem pryč. (Mimochodem právě v tom okamžiku jsem možná i pochopil pana prezidenta Zemana, a jeho v posledních dnech tolik skloňovaný slovník – kdyby mi nebylo tak trapně, asi bych mnoho jeho slov použil i já.)

To spolčení, které se v předvolebních kecech chvástalo, že budou chtít zlepšit informovanosti veřejnosti o městě Terezín (a věřte, že podobné žvásty měla ve svém programu většina stran). Tak tito – lidem zvolení zástupci se stydí za své rozhodnutí – a to prosím ještě ani nejsou zvoleni!  – Pro tuhle srabárnu nemám slov.

Na závěr snad jen poznámka.

Po skončení voleb (volby do zastupitelstva obcí ve dnech 10 –11. 10. 2014) začalo v Terezíně a přilehlých obcích mnoho jednání o tom kdo s kým, za jakých okolností a podobně. Již tato jednání dávala tušit, že se nejedná o nijak jednoduchou záležitost (jde přece o moc).

Spiklenci si přehazovali funkce a dělili si prase, které ještě ani nebylo na porážce! A po tom všem pletichaření nejsou nakonec stejně schopni postavit se ke svému rozhodnutí jako rovnej chlap  – TO JE HNUS TOHO NEJVĚTŠÍHO ZRNA!

A přátelé SMS, které jsem dostal po svém poněkud bouřlivějším odchodu – ve kterých vysvětlujete, že to bylo nutné, protože na vás byl vyvíjen nátlak…
Tak to neberu, jednou jste zastupitelé, kteří mají mít jako hlavní cíl blaho města a lidí, kteří zde žijí a ne banda připosránků, kteří se bojí říct nahlas svůj názor a musí chytračit tajnou volbou – pěkně začínáte jen co je pravda!

Víc bych to asi ani nerozebíral, protože mám strach, že můj monitor by mohl být neopravitelně poškozen.


05. 11. 2014 21:21 – doplněno

Podle později získaných informací byla volba nakonec veřejná  – a poměr hlasů?

(7 PRO, 1 SE ZDRŽEL, 7 PROTI) – tento výsledek hovoří poměrně jasnou řečí – ještě bude legrace, akorát si nejsem jist, zda se budou smát i občané Terezína a připojených obcí…


Pohled na tváře, které nás budou doprovázet minimálně 4 příští roky. Sedm z nich nemá odvahu říci veřejně svůj vlastní názor. Jeden z nich nemá svůj vlastní názor… A 7 z nich si stojí za tím, co řeknou – držím jim palce a věřím, že to tak bude i příště.Pohled na tváře, které nás budou doprovázet minimálně 4 příští roky. Sedm z nich nemá odvahu říci veřejně svůj vlastní názor. Jeden z nich nemá svůj vlastní názor… A 7 z nich si stojí za tím, co řeknou – držím jim palce a věřím, že to tak bude i příště.
Pohled na tváře, které nás budou doprovázet minimálně 4 příští roky.
Sedm z nich nemá odvahu říci veřejně svůj vlastní názor.
Jeden z nich nemá svůj vlastní názor…
7 z nich si stojí za tím co řeknou – držím jim palce a věřím že to tak bude i příště.

A kdo jak hlasoval?

Pro tajnou volbu:
p. Vít Bureš
p. Libor Beránek
p. Jiří Smutný
p. Bohumil Krajča
p. Vladimír Čech
p. Zdeněk Rous
pí. Jiřina Prokopcová

Zdržel se:
ROMAN VÍTEK

Proti tajné volbě: (podle koaliční smlouvy)
p. Martin Pala
p. Daniel Trapani
p. Petr Mrázek
p. Oldřich Körber
p. Miloslav Nekolný
pí. Jana Letafková
pí. Hana Rožcová


02. 11. 2014

Byla zcela přepracována stránka pojmenovaná – Město Terezín.


13. 10. 2014

Byla dokončena finální podoba stránky Josefínské slavnosti 2014

(A ať už se to někomu líbí nebo ne) – odkazovanou stránku jsem si dovolil věnovat odcházející starostce města Terezín – paní Růženě Čechové.


12. 10. 2014

V Terezíně je odvoleno, výsledky voleb jsou takové, jaké jsou – a já nemohu tvrdit, že (z mého pohledu) je výsledek voleb nějak povzbuzující. Nicméně je to vůle občanů a to se musí respektovat.

Druhou věcí je, proč byla volební účast tak nízká, ale to je však asi dáno celkovou situací v tomto divném státě. Kde si většina občanů v sobě si již vybudovala jakousi skepsi k tomu, že oni mohou něco změnit (připouštím, že se jim nedivím).

Než se však pustím do „cupování“ některých nově zvolených zastupitelů, dodržím nepsané pravidlo „100 dnů hájení“, a nechám jim čas na rozkoukání. V malinkatém kousku duše tak trochu věřím, že volební programy vítězných stran nejsou jenom cár papíru, určený pro naivní voliče…


5. 10. 2014

Josefínské slavnosti 2014


3. 10. 2014

JOSEFÍNSKÉ SLAVNOSTI
…akce již proběhla…)


Malé poodhalení části plánovaného scénáře sobotní bitvy.
Malé poodhalení části plánovaného scénáře sobotní bitvy…


Pohled na místa určená pro diváky.
Pohled z příkopu na nově vykácenou vrchní část bastionu 1.Pohled na nově vykácené místo pro diváky Josefínských slavností.
Po zkušenostech z loňského roku, kdy pro velký zájem návštěvníků docházelo ke stížnostem ohledně nedostatku místa pro diváky, byla nově vykácena i vrchní část bastionu 1.


17. 09. 2014

Kvapem se nám blíží každoroční největší akce k zakončení celé sezony v pevnosti Terezín  – ano Josefínské slavnosti 2014 již pomalu klepou na pevnostní bránu. Termín akce je stanoven na 3 – 4. 10.2014.


10. 09. 2014

Blíží se doba voleb do zastupitelstva měst a obcí, a tak jsem i já po delším uvažování usoudil, že do toho půjdu. Období voleb je bohužel v mnoha případech také prosáklé planými sliby (promiňte mi následující výraz) úlisných politiků, kteří v převážné většině stačili vystřídat všechny existující strany a dnes nám opět slibují, že vyčistí města od špíny. V Terezíně jsem podobný případ zatím nezaznamenal, na druhou stranu i zde máme leccos mírně prohnilého, co je dle mého názoru třeba změnit. To je tedy důvod, proč jsem se i já rozhodl přispět svou troškou do volebního mlýna.

Na závěr snad jen poznámka.
Není bezpodmínečně nutné volit právě mě – stačí, když se nad odkazovaným textem zamyslíte a přetlumočíte jej tomu, kdo si získá a zaslouží vaše sympatie. Pak už jen zbývá, aby se povedla alespoň část z uvedených záměrů, a všichni můžeme být spokojeni…


01. 09. 2014

Na stránky byla přidána nově přepracovaná a doplněná stránka nazvaná – Litoměřická brána.


10. 08. 2014

V sobotu (9. 8. 2014) se v Litoměřické bráně se konala další z ukázek nazvaných Sapéři ve strážnici Litoměřické brány.

Za krátkou dobu od svého vzniku, se tato akce, doslova raketovou rychlostí prodrala do popředí zájmu návštěvníků.

Dočíst se o ní můžete například na portálu Kudy z nudy.

A ještě potěšující skutečností je informace, že akce našich sapérů se dostala na hvězdné druhé místo na portálu Idnes.

Kéž by se takto dařilo všude… Protože pokud to někdo dělá srdcem – tak je to hned znát.
O to smutnější je skutečnost, že je stále uzavřená poterna vedoucí k jednomu z „poutních míst“ návštěvníků pevnostního systému – k ravelinu 18.

Máš smůlu drahý návštěvníku. Po prohlídce Litoměřické brány se buď podíváš na značně zarostlá střelecká postavení – nebo si musíš udělat okružní cestu po promenádě. Prostě když není vůle, tak to nefunguje…


03. 08. 2014

Uvnitř města i v okolí pevnosti Terezín můžete v poslední době o víkendu spatřit nenápadného pána, který v ruce vláčí fotoaparát a stativ. Pravda, potkat v Terezíně někoho s fotoaparátem, to není jev nikterak zvláštní, ale v případě tohoto člověka vězte, že pracuje na projektu, který zatím nemá ve fotografické dokumentaci pevnosti Terezín obdoby.

Letos na jaře jsem jej poprosil o pár virtuálních pohledů z okolí ravelinu 18. Patrně jsem někde udělal drobnou chybu v zadání mé prosby, protože z několika mnou objednaných fotek, se stal balík navzájem propojených, virtuálních pohledů – na hlavní pevnost Terezín, Malou pevnost, město a dokonce i vybrané pohledy uvnitř budov…

Pan Tomáš Kos (mimochodem, je to tentýž člověk, který v roce 2013 vytvořil virtuální prohlídku podzemní továrny Richard), zpracoval (k dnešnímu dni), neuvěřitelných 555 pohledů – a to ještě všechna práce není u konce…

Ostatně nemusí spěchat – plánované uvedení tak rozsáhlého projektu, by mělo být při příležitosti nějakého významného dne – počítám, že první den nového roku – je to správné datum pro spuštění virtuální prohlídky pevnosti Terezín.


Část mapy na které budou zaneseny jednotlivé body virtuálních prohlídek. Červené body – stavby na povrchu. Modré body – podzemí.
Část mapy na které budou zaneseny jednotlivé body virtuálních prohlídek. Každý bod na mapě = jedna virtuální prohlídka.
Část mapy na které budou zaneseny jednotlivé body virtuálních prohlídek.


01. 07. 2014

Na stránky byla přidána aktualizovaná podoba stránky ze sekce podzemí.
Usoudil jsem, že by asi bylo dobré předělat původní a dnes již značně neaktuální podobu stránky, která nesla jméno záchrana podzemí.

Název stránky je asi možné ponechat, bohužel bylo nutné doplnit za text minimálně jeden hodně velký otazník…
Nově aktualizovaná stránka tedy nese jméno – záchrana podzemí?


21. 06. 2014

V části rekonstruované Litoměřické brány se konala další z ukázek nazvaných Sapéři ve strážnici Litoměřické brány (stránka je nově upravena).

V části rekonstruované Litoměřické brány se konala další z ukázek nazvaných Sapéři ve strážnici Litoměřické brány.V části rekonstruované Litoměřické brány se konala další z ukázek nazvaných Sapéři ve strážnici Litoměřické brány.
V části rekonstruované Litoměřické brány se konala další z ukázek nazvaných Sapéři ve strážnici Litoměřické brány.

08. 06. 2014

V sobotu se v pevnosti Terezín, (před kavalírem 6) konal dětský den.

Děti (včetně dospěláků) měli možnost vyzkoušet si jízdu na koních.
Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že šplh na koně není jednoduchá záležitost. Pohled ze sedla však bohatě vynahradí tu trochu námahy.

Děti soutěžily o sladkosti, proháněly se pěnou a vyzkoušely si napínavou procházku temným podzemím, ve kterém na ně číhalo několik pohádkových postav.
Mohu potvrdit, že vstup z ostrého světla do chladivého a hlavně temného podzemí, kde číhala všelijaká havěť, byl pro nepřipraveného mnohdy dosti překvapivý…





Zde si můžete prohlédnou fotografie z této akce:

Dětský den v pevnosti Terezín.

Strašidla v Terezínském podzemí.


05. 06. 2014

Včera jsem připomněl okamžiky příchodu velké vody v roce 2013.
Dnes se vrátím k tomuto tématu ještě jednou na stránce pojmenované – Všude voda…


04. 06. 2014

V těchto dnech uplynul již rok od velké vody, které se jen díky vypětí všech sil zastavila před městem Terezín. K velkému průšvihu scházelo již pouze několik centimetrů.
O podobném štěstí však nemohli hovořit obyvatelé nejbližšího okolí Terezína. Stejně byla postižena i část Malé pevnosti. Připomeňme si, co předcházelo velké vodě v roce 2013…


01. 06. 2014

Na stránky byla přidána zcela nově přepracovaná stránka pojmenovaná kanalizace pevnosti Terezín.


26. 5. 2014

I přes, z počátku poměrně nevlídné počasí, ožilo v pátečních, podvečerních hodinách nádvoří retranchementu 5 velkým hemžením. Lidský shon pokračoval i po celý sobotní den, kdy bylo možné na nejrůznějších místech potkávat skupinky uřícených lidí, kteří se řítili vpřed za (pro mnohé) neznámým cílem.
V Terezíně se totiž konal již třetí ročník akce nazvané Terezínské hry, nebo také – Za pokladem pevnosti Terezín…


17. 5. 2014

Dnes se konala premiéra nové ukázkové akce nazvané Sapéři ve strážnici Litoměřické brány (stránka je nově upravena). Po počáteční nervozitě, kterou částečně způsobovala pesimistická předpověď počasí a částečně nervozita z premiéry, se ukázalo, že všechny obavy byly zbytečné.
Počasí se umoudřilo (zapršelo vlastně pouze jednou), a přestože se jednalo o akci, která neměla žádnou reklamu, byl zájem návštěvníků nad očekávání velký. A já pevně věřím, že tomu tak zůstane i nadále.


Sapéři v Litoměřické bráně.
Sapéři v Litoměřické bráně.
Sapéři v Litoměřické brá­ně.


Mezi první ranní návštěvníky patřila i starostka města Terezín paní Růžena Čechová.
A tak její zápis v pamětní knize je symbolicky na čestném prvním místě.
Mezi první ranní návštěvníky patřila i starostka města Terezín paní Růžena Čechová.


Mezi nejvíce vytěžovaného člověka patřil pan Petr Čapek – coby hlavní inženýr klubu Sappeur Corps.
Mezi nejvíce vytěžovaného člověka patřil pan Petr Čapek – coby hlavní inženýr klubu Sappeur Corps.První návštěvníci.
První návštěvníci.

Zde naleznete další fotografie z této akce.


11. 05. 2014

Na stránce jak šel čas, byly doplněny fotografie k postupné proměně Litoměřické brány.

Současně přijměte i mou pozvánku na premiéru další ukázkové akce, která se bude občas konat v části nově rekonstruovaných prostor Litoměřické brány. Akce nese název – Sapéři ve strážnici Litoměřické brány.


10. 05. 2014

Po několika týdnech váhání jsem se rozhodl přidat zcela novou stránku. Tentokrát se jedná o téma, které je trošku sporné. Na druhou stranu posuďte, zda se sem hodí upoutávka na akci, která se koná ve dnech 23 – 24 května a nese název – Za pokladem pevnosti Terezín…


06. 05. 2014

Na stránce opravy pevnosti jsem se tentokrát hlavně věnoval opravám v prostoru ravelinu a reduitu 16.


02. 05. 2014

Na tento měsíc mám nachystány tři aktualizované stránky.

Dnes začnu tématem terezínského hřbitova. Oproti předpokladu se mi z technických důvodů (nedostatek podkladů), nepodařilo dokončit další stránku k tomuto tématu a tak byla pouze doplněna (o další informace) stávající stránka vojenské hroby.
Na této stránce se pomalinku začíná dařit dávat „jména“ a střípky informací k jednotlivým doposud anonymním hrobům…

Na web byla přidána i stránka pod názvem kalendárium akcí, kde naleznete výběr akcí, které mají něco společného s pevností a vojáky.


19. 04. 2014

V sobotu se konalo již 10 setkání přátel celosvětové hry Geocaching, kteří se v Terezíně čas od času sejdou, aby se vyčistila další část pevnostního systému, od nepořádku a náletových dřevin. Při dnešní akci byla vyčištěna část okolo kryté cesty nad příkopem u kontrgardy 22 a ravelinem 18.

Zde naleznete fotografie z této akce





Kačeři čistí okolí pevnosti Terezín.


Část kryté cesty před a po vyčištění.
Část kryté cesty před a po vyčištění.


13. 04. 2014

V sobotu se se v terezínské jízdárně konal den otevřených dveří.
Zvu vás na krátkou návštěvu této akce ve fotografiích.


4. 04. 2014

V sobotu 12.4 zvu všechny návštěvníky na Den otevřených dveří jízdárny.

Nově upravenou budovu jízdárny, a její postupnou proměnu si můžete prohlédnout na této stránce.


2. 04. 2014

Nově v tomto roce byla uvedena stránka na téma opravy pevnosti v roce 2014 – měsíc březen.


01. 04. 2014

Byla aktualizována a doplněna stránka nejstarší hroby terezínského hřbitova.

A současně s tím přidána i zcela nová stránka nazvaná vojenské hroby.


02. 03. 2014

Na stránky byla přidána první část zcela nové sekce, která nese název hřbitov Terezín.

A protože jsem považoval za neslušné skončit aktualizace pouze úvodem, přidal jsem ještě stránku, která je věnována nejstarším hrobům terezínského hřbitova.


02. 02. 2014

V závěru loňského roku byla slavnostně otevřena rekonstruovaná budova jízdárny.
Opravě a částečně i samotné budově jízdárny jsem také věnoval stránku, na které je ve fotografiích zachycena její změna z havarijního stavu až do současné podoby.


Čelní pohled na budovu jízdárny.Pohled na zadní část budovy jízdárny.
Leden 2014 – pohledy na nově opravenou budovou jízdárny.


PF – 2014


Vítám Vás v novém roce, na stránkách věnovaných pevnosti Terezín.

Asi nejprve začnu krátkým ohlédnutím za rokem loňským.
Rok 2013 byl pro mne poněkud chaotický. A to ať už se jednalo o vychytávání drobných nedostatků na zcela nových stránkách o pevnosti Terezín, nebo o letní „radovánky“ v podobě velké vody.
Kromě již zmiňovaných aktivit jsem se nejvíce věnoval tématu oprav pevnostních staveb. Tam byl opravdu největší šrumec, a pravdou také je, že co se stavebních úprav týká, tak tam se udělalo opravdu hodně.

Mé plány na nové, či aktuální doplnění stránek se mi dařilo plnit jen skromně.
Z technických důvodů nebylo mnohdy možné, pořídit nové fotografie pevnostních prvků – tedy alespoň ne těch míst, která jsem potřeboval. Tam všude se totiž stavělo a opravovalo. A mě přišlo nevhodné fotografovat kromě vybraných pevnostních prvků, také lešení a hromady suti.
Stejně tak jsem stále odkládal návštěvu a fotografování uvnitř Malé pevnosti, či Jižního šípu. No a než jsem se nadál, najednou tu byl konec roku.

A tak pokud okolnosti dovolí, budu se snažit vyřešit co nejvíce restů, plus doplnit další, pokud možno nové informace a samozřejmě další – aktuálnější pohledy na pevnost Terezín.

Dovolte mi tedy ještě jednou popřát Vám vše nejlepší při vstupu do roku 2014.

Roman Gazsi


PF – 2014
PF – 2014


05.11.


Naposledy upraveno 1. 12. 2014


To se mi líbí předcházející článek | zpátky nahoru | následující článek


Web Archiv Tyto stránky jsou od 26. 1. 2007 zařazeny
do fondu České národní bibliografie.
Budou trvale uchovávány a archivovány Národní knihovnou České Republiky
a online zpřístupňovány na www.webarchiv.cz.
CC Obsah stránek © 2003–2014 Roman Gazsi, grafické zpracování © 2012 MARF s.r.o.
Technické řešení © 2010–2014 Dalibor Hellebrant.
Obsah stránek je k dispozici s licencí Creative Commons, výjimkou mohou být některé fotografie, u nichž (popř. v zápatí článku) je uvedena jiná informace o autorství než Fort-terezin.cz.